ekstrema lokalne i przedziały monotonicznosci
Julka: X3−X
potrzebuję wyznaczyć miejsca zerowe, ekstrema min i max,
wypukłości i monotonicznosci przedziały,oraz punkt albo punkty przegięcia wykresu funkcji.
Proszę o wyjaśnienie krok po kroku co i jak mam liczyć, bo sama nie potrafię.
miejsca zerowe z pochodnej wychodzą mi inne niż jak wyłączę X przed nawias i przyrównam do 0
nie wiem jak mam sie za to zabrać,
27 sty 21:09
Janek191:
A gdzie jest ta funkcja ?
27 sty 21:10
Julka: f(x) = X3 − x
27 sty 21:11
Janek191:
f(x) = x3 − x
27 sty 21:20
Janek191:
Miejsca zerowe:
f(x) = 0 ⇔ x*(x2 − 1) = x *(x − 1)*(x + 1) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 0 lub x = 1
27 sty 21:21
Janek191:

Pochodna
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f '(x) = 3 x2 − 1 = 0 ⇔ 3 x2 = 1 ⇔ x2 = |
| ⇔ x = − |
| lub x = |
| |
| | 3 | | √3 | | √3 | |
II pochodna
f '' (x) = 6 x
zatem
f ''( −U{
√1[
√3}) < 0 − funkcja w tym punkcie ma maksimum lokalne
| | 1 | |
f ''( |
| ) > 0 − funkcja w tym punkcie ma minimum lokalne |
| | √3 | |
f '' (x) = 0 ⇔ x = 0 − punkt przegięcia
Dla x < 0 jest f '' (x) < 0 − funkcja f jest wklęsła
Dla x > 0 jest f '' (x) > 0 − funkcja f jest wypukła
27 sty 21:31
Janek191:
?
27 sty 21:54