figóry i odcinki
Madzix:

Figura przedstawiona na rysunku zbudowana jest z dwóch półkoli o promieniu r i pólkola o
promieniu r+1
Oblicz odległość odcinka AB, wiedząc że obwód figóry jest równy 7π+14
zapisz dokładne obliczenia
Pomocy siedzie nad tym od 3 dni!
27 sty 20:59
Janek191:
L = 2π r + π*( r + 1) + 4 r + 2*( r + 1) = 7 π + 14
Wylicz r
a potem
I AB I = 4 r + 2*( r + 1)
27 sty 21:14
Janek191:
3 π r + π + 6 r + 2 = 7 π + 14
( 3 π + 6) *r = 6 π + 12
r = 2
====
I A B I = 4*2 + 2*( 2 + 1) = 8 + 6 = 14
==========================
27 sty 21:18
Janek191:
półkula i figura
27 sty 21:19
Eta:
"półkula" ? od kiedy ?
27 sty 21:29
Janek191:
Tam są półkola
27 sty 21:36
Eta:
27 sty 21:36
kubek : pułkula
27 sty 21:37
Janek191:
Pewnie wypiłeś kubek ?
27 sty 21:39
Madzix: Janek191 Bardzo Dziękuje
28 sty 07:13