matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dwumian Newtona
lanafane:
Wyznacz piąty wyraz rozwinięcia : (x
−1
+ x)
15
27 sty 20:59
Mila:
(x+y)
n
=
n
4
a
5
=
*a
n−4
*b
4
Czyli
15
4
1
1365
a
5
=
*(
)
11
*x
4
=
x
x
7
1
1
15
1
1
15
2
1
(
+x)
15
=(
)
15
+
*(
)
14
*x+
*(
)
13
*x
2
+
x
x
x
x
15
3
1
15
4
1
+
(
)
12
*x
3
+
(
)
11
*x
4
+....+x
15
x
x
27 sty 22:53
utem:
28 sty 18:33