zadanko
izka: Miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200 zł. Dla zmniejszenia tych kosztów planuje się
położenie dodatkowej izolacji cieplnej o wartości 4200 zł. Daje ona 30% oszczędności w
wydatkach na ciepło. Po ilu latach zwrócą się poniesione nakłady?
18 gru 19:39
Godzio:
30% * 200 = 60zł
200−60=140
140x = 4200
x=30 miesięcy
18 gru 19:52
Bogdan:
To jest błędne rozwiązanie.
n − liczba miesięcy
200n = 4200 + 0,7*200n
200n − 0,7*200n = 4200 ⇒ 60n = 4200 ⇒ n = 70 miesięcy = 5 lat i 10 miesięcy
19 gru 01:08