Proszę o sprawdzenie
Tomek: Witam,
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) wyraża się wzorem Sn=24n − 2n2
n ∈ N+. Wiedząc , że liczby 2, a5, a3+x tworzą ciąg arytmetyczny oblicz x.
Obliczam
S1=24(1) − 2(1)2= 22 czyli a1=22
S2=24(2) − 2(2)2=40 a2=S2−S1=18 r=−4
a3=14 ; a4=10 ; a5=6 ; a6=2 ...
Skoro 2, a5 , a3+x − ciąg arytmetyczny to
2 , 6 , 14 + x wynika x=−4 tak?
Dziękuję za pomoc
27 sty 20:05
Janek191:
27 sty 20:09
Tomek: Dzięki Janek191. Zadanie wydawało mi sie podejrzanie łatwe i szukałem haczyka, po prostu
dziury w całym
27 sty 20:18