chemcia help mi
humanistkaxD : CHEMIAAAAA HELP MI

222 g mrowczanu etylu poddano hydrolizie. W pewnym momencie hydrolizy
sumaryczna liczba moli kwasu, estru i alkoholu w mieszaninie reakcyjnej wynosila 3,8
mola. Ustal mase wody, jaka wziela udzial w reakcji hydrolizy do opisanego momentu
27 sty 19:58
Hajtowy: HCOOC2H5 + H2O −−> HCOOH +C2H5OH
Masa estru wynosi 74g i w tych warunkach mamy 3 mole: 1ester,1kwas,1alkohol.
Przeliczamy teraz, ile moli będzie w chwili, gdy masa estru wyniesie 222g.
A więc z proporcji:
222g −−−−−−− x moli
74g−−−−−−−−−−3 mole
x=9 moli.
Dalej przeliczamy, ile moli wody powstaje przy tej masie estru.
222g −−−−−−−− y moli
74g −−−−−−−−−1 mol
y=3 mola wody
Teraz z proporcji wyliczamy mole wody w danych warunkach:
9 moli −−−−−−−−− 3 mola wody
3,8 mola −−−−−−−− z
z=1,27 mola
masa 1 mola wody to 18g
1,27 mola −− 22,86g
ODP: 22,86g wody wzięło udział w reakcji hydrolizy.
27 sty 21:35