proszę o rozwiązanie równania, ja się głowię od 20 minut już...
andrzej : 6x2+y2+10x=0
2xy+2y=0
czy po wyciągnięciu y przed nawias y=0 i x=−1 to są jedyne rozwiązania, czy mam je póżniej
podstawić do górnych, a jeśli tak to jaki jest ciąg dalszy.. bardzo proszę o pomoc.
27 sty 19:55
Janek191:
2y*( x + 1) = 0 ⇔y =0 lub x = − 1
Tak
27 sty 20:07
andrzej : prosze
27 sty 20:07
Saizou :

z (2) mamy że
2y(x+1)=0
y=0 lub x=−1
gdy y=0 mamy
6x
2+0
2+10x=0
6x
2+10x=0
x(6x+10)=0
y=0 y=0
gdy x=−1 mamy
6(−1)
2+y
2+10(−1)=0
y
2−4=0
y=2 lub y=−2
x=−1 x=−1
27 sty 20:07
andrzej : dziekuje!
27 sty 20:07