Zadanie z rachunku różniczkowego
Ani0.a: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak wykonać następujące zadanie? :
1.Napisz współrzędne punktu P takiego ,że prosta k styczna do wykresu funkcji f jest równoległa
do prostej m ,gdy :
f(x)=x3 −4x2 +3x+1 ,m:y=−2x+3
27 sty 19:48
Janek191:

f(x) = x
3 − 4 x
2 + 3 x + 1
więc
f '(x) = 3 x
2 − 8 x + 3
3 x
2 − 8 x + 3 = − 2
3 x
2 − 8 x + 5 = 0
Δ = 64 − 4*3*5 = 64 − 60 = 4
| | 8 − 2 | | 5 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| |
| | 6 | | 3 | |
x = 1 y = 1
| | 5 | | 13 | |
P = (1, 1) lub Q = ( |
| , − |
| ) |
| | 3 | | 27 | |
m : y = − 2 x + 3
27 sty 20:03
Ani0.a: Jak nie wiadomo co liczyć, to chodzi o delte

Dzięki wielkie
27 sty 20:19