cyfry
mała: Ile różnych liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr 0,1,3,4,5,7 ,jeśli cyfry mogą się
powtarzać.
18 gru 19:30
Godzio:
wynik może 135 ?
18 gru 19:46
emka: wydaje mi się że to wariacja z powtorzeniami więc:
losujemy za kazdym razem trzy liczby ze zbioru 6 liczbowego
W=6
3=216
ale głowy nie dam
18 gru 19:52
Godzio: teraz wyszło mi 165 ale liczyłem ręcznie
18 gru 19:58
Godzio:
111
333
444
555
777
100
101
103
104
105
107
113
114
115
117
130
131
134
135
137
140
141
143
145
147
150
151
153
154
157
170
171
173
174
175
to są wszystkie kombinacje z 1 i trzeba je powtorzyc dla 3 4 5 7 czyli:
32*5 +5= 165
można stosować jak pytanie jest zamknięte
18 gru 20:04
Bogdan:

Cyfry nie mogą powtarzać się. Na każdym miejscu stoi inna cyfra.
Jest 6 cyfr, cyfrą setek może być jedna z pięciu cyfr (zero nie może być cyfrą setek),
cyfrą dziesiątek może być jedna z pięciu cyfr (bez cyfry stojącej już na miejscu setek),
cyfrą jedności może być jedna z pozostałych czterech cyfr.
Razem jest więc 5 * 5 * 4 = 100
18 gru 20:29
Godzio: ale w zadaniu pisze że mogą sie powtarzać
18 gru 21:17
Eta:
5*6*6= 180
18 gru 21:27
emka: Masz rację Bogdan co do zer. Zapomniałem o tym. Ale cyfry rzeczywiscie mogą sie powtarzać. Więc
chyba będzie 5*6*6=180
18 gru 21:28
Eta:
nie chyba? .... tylko tak jest
18 gru 21:31
Godzio: byłem blisko
18 gru 21:36
mała: Dziękuję ślicznie koledzy i koleżanki za pomoc.jeśli możecie proszę o pomoc również w
poniższych zadaniach.Jutro mam egzamin zaliczeniowy .Jeszcze raz dziękuję
18 gru 21:40
Bogdan:
Tak jest, nie doczytałem, 5*6*6
18 gru 22:35