wykazać
bolasie3: Liczby a, b, c są długościami boków trójkata. Pokazać, że a2 + b2 + c2 < 2(b+c)2
27 sty 19:17
bolasie3: Nikt nie pomoże?
27 sty 20:03
PW: Kojarzy mi się z twierdzeniem kosinusów, w nim jest coś takiego:
c2 = a2 + b2 − ...
27 sty 20:34
ktoscos: ktos cos z tym zadaniem ? jakies pomysly ?
8 lut 12:22
kochanus_niepospolitus:
toć Ci PW napisał ... spójrz na twierdzenie cosinusów
2(b+c)2 = 2b2 + 2c2 + 4bc
więc:
a2+b2+c2 < 2(b+c)2 ⇔ a2 < b2+c2 + 4bc ⇔ (*)
z tw. cosinusów: a2 = b2 + c2 − 2bccosα
(*) ⇔ −2bc cosα < 4bc ⇔ −cosα < 2 ... c.n.w.
8 lut 12:29
nierozumny: nie rozumiem a co mi daje −cosα < 2 ?
przepraszam ale jestem noga z matmy
8 lut 13:10
kochanus_niepospolitus:
− cosα < 2 <−−− jest to spełnione 'zawsze i wszędzie' bo cosα ∊ <−1;1>

to Ci daje
8 lut 13:21