matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
VO:
1
Mając funkcje f(x)=x
2
i g(x)=
. Napisz złożenie i wyznacz D
√
x+3
1
(fog)(x)=
x+3
D: x+3 =/= 0 x=/=−3
1
(gof)(x)=
x+
√
3
D:x+
√
3
=/=0 x=/=−
√
3
27 sty 19:07
Janek191:
x + 3 > 0 II źle
27 sty 19:10
VO:
1
1
(gof)(x)=g(x
2
)=
=
√
x
2
+3
x+
√
3
27 sty 19:19
Janek191:
1
... =
Reszta to bzdura.
√
x
2
+ 3
27 sty 19:41