prawdopodobieństwo
Ania: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Mam w piątek egzamin z matmy, a prawdopodobieństwo jest tematem, którego w ogóle nie pojmuję.
Nie proszę o suche rozwiązania, chcę wskazówek żebym mogła to zrozumieć i sama rozwiązać.
Za każdą pomoc będę wdzięczna.
1.
1−wsza grupa 170 dziewczyn i 100 chłopaków, 2−ga grupa 140 dziewczyn i 90 chłopaków.
Z listy wybrano losowo studentkę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że studentka jest z drugiej
grupy?
2.
Są dwie urny, pierwsza urna: 2 kule zielone i 3 białe, druga urna: 3 zielone 2 czerwone.
Babcecki losuje urnę i daje Abecekiemu do losowania kule. Ten wylosował zieloną.
Jakie jest prawdopodobieństwo ze Babecki wylosował pierwszą urnę?
3.
Każda z dwóch urn zawiera 6 czarnych i 4 białe kule.
Z 1 urny wyciągnięto jedną kulę i bez oglądanie przełożono do 2 urny.
Następnie wylosowano kulę z 2 urny. Znajdź prawdopodobieństwo, że wylosowana kula będzie biała.
4.
W urnie zielonej: 2 kule białe, 5 czarnych. W urnie niebieskiej 4 białe, 2 czarne.
Rzucamy kostką do gry, gdy wypadnie 1 lub 2 losujemy z urny zielonej, inaczej losujemy z urny
niebieskiej.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
5.
W urnie zielonej: 2 kule białe, 5 czarnych. W urnie niebieskiej 4 białe, 2 czarne.
Rzucamy kostką do gry, gdy wypadnie 1 lub 2 losujemy z urny zielonej, inaczej losujemy z urny
niebieskiej.
Wylosowano kulę białą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia więcej niż 2 oczka.
27 sty 19:05
Janek191:
z.4
UZ : 2 b + 5 c
UN : 4 b + 2 c
H
1 − wyrzucono 1 lub 2
H
2 − wypadło 3 lub 4 lub 5 lub 6 oczek
A − zdarzenie losowe : wylosowano kulę białą
Prawdopodobieństwa warunkowe
Z wzoru na prawdopodobieństwo całkowita mamy
P(A) = P(A /H
1)*P(H
1) + P(A /H
2)*P(H
2) =
| | 2 | | 1 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 6 | | 28 | | 32 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 7 | | 3 | | 6 | | 3 | | 21 | | 9 | | 63 | | 63 | | 63 | |
27 sty 20:27