Rozwiąż metodą macierzową układ równań
novicjusz: Rozwiąż metodą macierzową układ równań
2x1+5x2+3x3+4x4=51
3x1+3x2+2x3+3x4+3x5=56
2x1+2x2+2x4+2x5=36
3x1+x2+2x3+x4+5x5=52
5x1+2x2+x3+x5=26
27 sty 18:44
27 sty 18:48
novicjusz: potrafię rozwiązać układ metodą Gaussa gdy są 4 niewiadome
− w powyższym przykładzie jest 5 różnych x i pojawia się problem
27 sty 18:55
Krzysiek: Ale jaki problem się pojawia? Skoro umiesz z 4 niewiadomymi to pewnie i z 3 potrafisz
rozwiązać.Więc analogicznie dopisujesz kolejną zmienną i pewnie więcej liczenia ale schemat
ten sam.
27 sty 18:58