matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka do obliczenia
bart:
Cześć, mam problem z obliczeniem następującej całki:
2x
3
∫
3+3x
2
1
Rozwiązuje metodą przez części. Za u biorę
natomiast za v' biorę 2x
3
. Czy tak
3+3x
2
mogę? Wychodzą koszmarne rachunki...
Nie wiem czy to dobry sposób. Jakiś pomysł/wskazówka?
27 sty 18:42
bart:
Przepraszam za brak dx po całce
27 sty 18:43
Krzysiek:
=2/3∫x
3
/(1+x
2
)dx
x(1+x
2
)−x
x
1/2*(1+x
2
)'
x
3
/(1+x
2
)=
=x−
=x−
1+x
2
1+x
2
1+x
2
27 sty 18:46