prawdopodobieństwo
mała: Zadanie z prawdopodobieństwa−Proszę o pomoc jutro egzamin
Na półce znajduje się 4−tomowa encyklopedia,której tomy ustawiono w sposób losowy.Oblicz
prawdopodobieństwo tego,że kolejne tomy ustawione są we właściwej kolejności od lewej do
prawej lub od prawej do lewej.
Jeszcze raz proszę i z góry dziękuję.
18 gru 19:20
emka: wszytskich mozliwości ustawienia 4 tomów encyklopedii jest 24
n(Ω)=24
A−to sprzyjające ustawienia
n(A) = 2 => (1234, 4321)
P(A)=2/24=1/16
chyba
18 gru 20:00
Bogdan:
Prawie dobrze, gdyby nie chochlik
| | 2 | | 1 | |
|Ω| = 4! = 24, |A| = 2, P(A) = |
| = |
| |
| | 24 | | 12 | |
18 gru 20:15