wyrażenia wymierne
Paweł: Cześć, mam problem z takim zadaniem, nie bardzo wiem jak je rozwiązać. Sprowadzam do wspólnego
mianownika i co dalej?
| p | | q | | x − 6 | |
| − |
| = |
| x należy do R/{−3, 0, 3}. Znajdź p i q. |
| x2 + 3x | | x2 − 9 | | x3 − 9x | |
Dzięki za pomoc.
27 sty 17:54
ZKS:
Pokaż jak to robisz to się Ciebie naprowadzi.
27 sty 17:58
Paweł : | | px −3p − qx − x − 6 | |
Wszystko do wspolnego mianownika i wychodzi takie coś |
| = 0 |
| | x(x+3)(x−3) | |
28 sty 00:19
Leks: px−3p−qx−x−6=0 /*x(x+3)(x−3)
masz za mało danych aby to rozwiązać. Aby wyznaczyć x zmiennych potrzebujesz x równań
28 sty 00:29
Paweł : To ja coś namieszalem czy to błąd w.zadaniu?
28 sty 00:31
Jack: no ja tam nwm...na studiach to chyba i z jednego rownania wyliczysz 3 niewiadome
28 sty 00:32
Paweł : Tutaj podobnie...
Znajdz liczby calkowite p q r dla których zachodzi równość:
| 3x2−6x+7' | | r | |
| =px+q+ |
| |
| x+1 | | x+1 | |
28 sty 00:45
Paweł : Porownalem wspolczynniki.i cos wyszlo.
28 sty 00:49