Proszę pomóżcie
Adrian: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy a=5, przekątna ściany bocznej jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450. Oblicz objętość, pole powierzchni całkowitej
oraz sumę wszystkich krawędzi tego graniastosłupa.
18 gru 19:08
Monia :-): wydaje mi się że skoro nachylona jest do podstawy pod kątem 45 stopni to h=a
mając to wyliczam
v=Pp*h=a pierwiastek z 3 /4 *a*a= a(do sześcianu) razy pierwiastek z 3 przez 4
Ppc= 2* akwadrat *pierwiastek z 3 przez4+3*a2= a kw. *pier.z 3 przez 2+ 3a kw.
Sk=9a
18 gru 23:19
Adrian: to, że jest nachylona pod tym kątem, to wcale nie musi znaczyć, że że h=a. Sam już nie wiem jak
to wykazać
19 gru 01:03
Bogdan:

Ech, taka prosta sprawa jest niezrozumiała. Wystarczy wykonać rysunek.
A
Monia mogłaby się nauczyć tu pisać.
19 gru 01:17
Adrian: Ale w zadaniu jest napisane, że przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny
podstawy, a nie do krawędzi podstawy
19 gru 01:20
Bogdan:

To znaczy w tym przypadku, że jest nachylona do krawędzi podstawy.
Opuszczamy górny punkt A na płaszczyznę otrzymując rzut A' na płaszczyźnie.
Łączymy A' z punktem B. Kąt ABA' jest kątem nachylenia odcinka AB do płaszczyzny.
AB jest przekątną ściany bocznej, BA' jest krawędzią podstawy graniastosłupa,
AA' jest krawędzią boczną tego graniastosłupa.
19 gru 01:41
Adrian: Dokładnie tak jak napisałeś, wielkie dzięki za pomoc − niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi

Jeszcze raz dziękuje
19 gru 01:48