Oblicz, liczby zespolone
Just: Oblicz. Mam problem z drugim nawiasem
(z4+81)(z2−3x+2)=0
27 sty 17:32
Pomocy: Za z do drugiego podstawiadz 3 lub −3 i powinien wyjsc x. Mysle ze tak bedzie ok
27 sty 17:34
Just: nie rozumiem, jak podstawiam i dlaczego 3 lub −3
27 sty 17:36
Pomocy: Nie nie pomyliłem sie zle na przyklad spojrzalem sorry ale to tak nie wyjdzie
27 sty 17:37
zzz: z=3 lub z=−3
Δ=9−8
Δ=1
z1=3−1/2=1
z2=3+1/2=2
Odp z=3 lub −3 lub 2 lub 1
27 sty 17:38
zzz: oj nie zauważyłem ze to + w pierwszym nawiasie. Nie powinien tam być minus ?
27 sty 17:39
zzz: Dobra liczby zespolone, rozumiem sprawe
27 sty 17:39
Just: jakieś pomysły w takim razie ?
27 sty 17:49
ZKS:
Gdzie jest problem?
27 sty 17:51
Just: zawsze miałam przykłady typu z2−3i+4 , a teraz jest tam x i nie wiem jak to rozwiązać
27 sty 17:51
ZKS:
Tam nie ma x, tylko zapewne jest z. Zwykła literówka i tyle.
27 sty 17:55
Just: no własnie to jest zadanie z egzaminu więc nie wiem
27 sty 18:33