matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Kasia:
Proszę o pomoc w zadaniu z maty
1
Zad 1) Znajdź: Re, Im z, |z|,
z
2+3i
a) z=
1−2i
1−3i
b)z=
2+3i
Pytanie: Jeśli dobrze myślę, to na początku będę musiała sprowadzić ułamek do postaci z=a+bi ?
27 sty 17:20
Kasia:
Ponawiam prośbę
27 sty 17:56
utem:
Tak.
2+3i
1+2i
(2+3i)*(1+2i)
a)
*
=
=
1−2i
1+2i
1
2
−4i
2
2+4i+3i+6i
2
−4+7i
−4
7
=
=
=
+
i
5
5
5
5
Dalej sama.
27 sty 18:03