wyrazenia wymierne
ania: | 5a | | b | |
wiadomo, że a =/= −b, a=/= b, b =/= 0 i |
| + |
| = 5 oblicz wartosc wyrazenia |
| a+b | | a−b | |
wytłumaczy ktos jak sie to po kolei rozwiązuje?
27 sty 17:07
ZKS:
| 5a | | b | |
Spróbuj rozwiązać to równanie |
| + |
| = 5. |
| a + b | | a − b | |
27 sty 17:43
ania: jak to rozwiazac pls
27 sty 22:32
5-latek: do wspólnego mianownika a
2−b
2
5a(a−b) | | b(a+b) | |
| + |
| =5 |
a2−b2 | | a2−b2 | |
5a2−5ab+ab+b2 | |
| =5 dalej próbuj |
a2−b2 | |
27 sty 23:19
Jack: dokladnie tak, jak tam samopoczucie małolatku? sniegu praktycznie nie ma...
27 sty 23:31
Mila:
5a | | b | |
| + |
| =5 /(a+b)*(a−b) |
a+b | | a−b | |
5a*(a−b)+b*(a+b)=5a
2−5b
2
5a
2−5ab+ab+b
2=5a
2−5b
2
−4ab+b
2=−5b
2
−4ab=−6b
2 /:b
4a=6b
| 3a+5b | | | |
W= |
| = |
| =.. posprawdzaj rachunki |
| 5a−3b | | | |
27 sty 23:35
Eta:
| 3a+5b | | 6a+10b | | 9b+10b | | 19 | |
W= |
| = |
| = |
| = |
| |
| 5a−3b | | 10a−6b | | 15b−6b | | 9 | |
27 sty 23:40
5-latek: Jack lepsze już .
Wczoraj byłem już w pracy i było wieczorem cieplo .
Tak jak mówisz snieg to już wspomnienie .
28 sty 09:00