matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Borsuk:
lim n→
∞
2
n
+1/3
n
+2 lim n→0 sinx
2
/x
27 sty 17:06
Borsuk:
w drugim przykładzie oczywiście x→0
27 sty 17:53
Janek191:
2
n
+1
2
1
(
)
n
+
3
3
n
a
n
=
=
3
n
+ 2
2
1 +
3
n
więc
0 + 0
lim a
n
=
= 0
1 + 0
n→
∞
27 sty 19:46
Janek191:
sin x
2
lim
*x = 1*0 = 0
x
2
x→0
27 sty 19:48