matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby rzeczywiste
Karola:
Wykorzystując równość
1
n
=
1
n +1
+
1
n(n+1)
zapisz ułamek
1
5
jako sumę −trzech ułamków o liczniku równym 1. Proszę o pomoc
18 gru 19:01
Godzio:
1
1
1
1
1
1
1
1
=
+
=
+
=
+
+
=
5
5+1
5(5+1)
6
30
6+1
6(6+1)
30
1
1
1
+
+
7
42
30
1
1
wystaczyło
lub
rozbic wg wzoru
6
30
18 gru 19:23
BiebrzaFun :
1
1
1
1
1
1
1
1
=
+
=
+
=
+
+
5
5+1
5(5+1)
6
30
7
42
30
1
1
1
1
1
=
+
=
+
6
6+1
6(6+1)
7
42
18 gru 19:24
Karola:
Dziękuje Godzio i BiebrzaFun!
18 gru 19:26
wera:
18/27
1 kwi 12:46