wykres prostopadly - funkcja
strokrotke: Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że jej wykres przechodzi przez punkt E=(12,5) i jest
prostopadły do wykresu funkcji h(x)=6x−4
Prostopadłość jest wtedy, gdy iloraz współczynników kierunkowych obu funkcji wynosi −1.
Dlaczego więc w odpowiedziach mam podstawiony −1 za 6x i za nic więcej?
27 sty 16:42
Jack: Warunek prostopadlosci:
| | 1 | |
Jak mamy np. 3 to prostopadla − |
| |
| | 3 | |
Wiec u Ciebie
b =...
y =...
27 sty 16:46
Janek191:
h(x) = 6 x − 4
a
1 = 6
więc
czyli
Aby wyliczyć b wstawiamy 12 za x oraz 5za y:
5 = − 2 + b
5 + 2 = b
b = 7
===================
27 sty 16:50