mógłby ktoś wyjaśnić skąd to się wzięło?
marta: WYZNACZ GRANICĘ
| | 1 | |
lim x−> 3 i w potędze to |
| |
| | 1−X | |
*miałem problem z zrobieniem potęgi
Janek191:
| | 1 | |
lim 3 i w potędze to |
| = +∞ |
| | 1−x | |
x→1−
| | 1 | |
lim 3 i w potędze to |
| = 0 |
| | 1−x | |
x→1+
27 sty 15:59
Jack: ?
lim (?)1/(x−1)
x−>3
27 sty 16:01
Janek191:
| | 1 | |
x → 1− to 1 − x → 0 po liczbach dodatnich, więc |
| → +∞ |
| | x − 1 | |
czyli
lim 3
1 1 − x → +
∞
x→1
−
27 sty 16:02
marta: mój błąd x −>1
27 sty 16:02
Janek191:
@ Jack
3 do potęgu 11 − x
x→ 1− 1− z lewej strony
27 sty 16:03
marta: jeśli napiszę tak na kolokwium to będę miał zaliczone
27 sty 16:04
Janek191:
Nie ma granicy, bo granica lewostronna jest inna niż prawostronna
27 sty 16:04
marta: ?
27 sty 16:05
Janek191:
Miał czy miała − co to za gender ?
27 sty 16:05
Jack: dokladnie, a poza tym, marta jest chlopakiem, ale jaja ; D
27 sty 16:05
marta: czyli mam napisać tak jak ty i napisać ,że granica nie istnieje bo granica prawostronna inna
od granicy lewostronnej tak?
27 sty 16:06
marta: sorry zapomniałam dopisać a każdemu może się zdarzyć
27 sty 16:07
Jack: no granica jest tylko jedna, a skoro lewostronna jest rozna od prawostronej to granica nie
istnieje
27 sty 16:11
Janek191:
Napisać tak, jak napisałem wcześniej i dodać, że nie istnieje granica tej funkcji w x = 1.
Granica lewostronna jest różna od granicy prawostronnej, co widać też na wykresie tej
funkcji
27 sty 16:14