Uzasadnij równość.
Erko: Uzasadnij równość.
2/log2√23 + 1/log49 = 4log32
Pierwiastek z dwóch jest przy podstawie logarytmu.
Sprowadzam lewą stronę do podstawy 3 i dochodzę do takiego czegoś.
4log32√2 + 1/2/log34.
Ok 4log3√2 = log38 ale co z 1/2/log34?
27 sty 15:53
Janek191:
0,5 log3 4 = log3 2
27 sty 15:57
Janek191:
log3 8 = log3 23 = 3 log3 2
27 sty 15:58
Erko: Dobra, nie wazne, już chyba mam
log przy podstawie 3 z 8 x log przy podstawie 3 z 4 = log przy podstawie 3 z 32. Dzielę na dwa
i wychodzi log przy podstawie 3 z 16 i jest odpowiedź
27 sty 15:59
hamer:
Log3 72 −log3 4=2+ log3 2
1 gru 22:26