Prawdopodobieństwo
Matma: w kasie znajduja sie 2 banknoty o nominale 50zl, 5 o nominale 20zl oraz 10 o nominale 10zl.
Z kasy wyciągamy losowo 5 banknotów. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A) kwoty 110zł
B) kwoty większej niż 60zł
Prosze o sprawdzenie i pomoc w B:
| | | | 17! | |
| Ω| = | = |
| =6188 |
| | | (17−5)!*5! | |
P(A)= 900/6188
27 sty 15:27
Jerzy:
jakim cudem IAI = 900 ? ( zastanów się, aż tyle mozliwości uzyskania kwoty 110 zł ? )
27 sty 15:33
Jerzy:
istnieje tylko jedna mozliwość
27 sty 15:37
Matma: No tak..jest jedna możliwość bo 50zł, 2*20zł i 2*10zł tylko co teraz
27 sty 15:46
Janek191:
Wg mnie zrobiłeś dobrze.
27 sty 15:48
Jerzy:
B) łatwiej policzyć kwotę mniejszą od 60 zł
27 sty 15:49
Jerzy:
@Janek191 , a jak inaczej uzyskasz kwotę 100 zł ?
27 sty 15:50
Janek191:
Tam jest kwota 110 zł.
27 sty 15:50
Jerzy:
pomyłka 110 zł , no i jak ?
27 sty 15:52
Matma: No ale przecież..wybieramy 1 banknot 50zł ale mamy dwie możliwości, później 2 banknoty 20zł a w
sumie jest ich 5 więc 5 możliwości itd
27 sty 15:53
Janek191:
Z 2 banknotów po 50 złotych można wylosować jeden na 2 sposoby.
| | | |
2 banknoty po 20 zł można wylosować ma | sposobów. |
| | |
| | | |
2 banknoty po 10 zł można wylosować na | sposobów. |
| | |
27 sty 15:53
Jerzy:
Janek, poczytaj od początku. Jemu/Jej wyszło IAI = 900
27 sty 15:53
Jerzy:
teraz widzę swój błąd
27 sty 15:54
27 sty 15:55
Matma: Ok dzięki

a wiec w B wystarczy zdarzenie odwrotne i później ze wzoru P(B')=1−P(B) ?
27 sty 15:57
Jerzy:
tak
27 sty 15:58