matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie o 3 ciągach
Sylwia:
Proszę o wskazówkę jak to obliczyć?
{−1}
n
lim 3+
n
n→
∞
−1
(−1)
n
1
n
≤
≤
n
n
n
−1
−1
1.
= [
] = 0
n
∞
1
n
2.
= ?
n
wychodzi symbol nieoznaczony 1
∞
dzielony przez
∞
...
27 sty 14:47
Janek191:
(−1)
n
lim
= 0
n
n→
∞
więc
(−1)
n
lim [ 3 +
] = 3 + 0 = 3
n
n→
∞
27 sty 14:52
Janek191:
(−1)
n
a
n
=
n
27 sty 14:57
Sylwia:
Nie rozumiem troszkę czemu tam wychodzi 0?
27 sty 15:08