Kombinatoryka losy
Cavaren: W urnie znajduje się 40 losów w tym 10 wygrywających. Losujemy 3 losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo że trafimy na 2 losy wygrywające?
Proszę o wytłumaczenie tych silni, bo kompletnie ich nie rozumię. Nie zależy mi na wyniku, lecz
na zrozumieniu. Z góry dziękuję.
27 sty 12:32
Jerzy:
Ile jest zdarzeń elementarnych ?
27 sty 12:35
Cavaren: Nie bardzo rozumiem. Chodzi o Ω?
27 sty 12:38
Jerzy:
jeśli losujesz 3 losy , to są to kombinacje trzyelementowe zbioru 40 elementowego,
bo kolejnośc nie ma znaczenia, a więc:
IΩI = ?
27 sty 12:52
Cavaren: 40*39*38/3?
27 sty 12:53
Jerzy:
| | | |
kombinacje , czyli: IΩI = | |
| | |
teraz na ile sposobów można wylosować 2 losy wygrywające ?
27 sty 12:56
Cavaren: Nie rozumiem
27 sty 12:57
Cavaren: 2 z 10 chyba
27 sty 12:59
Jerzy:
tak, to 2 elementowe kombinacje zbioru 10 elementowego, czyli ?
27 sty 13:00
Jack: heh, tez tego nie czaje...
Jerzy dlaczego |Ω| nie jest po prostu 40 * 39 * 38 ?
27 sty 13:00
A: C 2 z 10 * C 1 z 30 / C 3 z 40
27 sty 13:01
Jerzy:
tak też można , ale wtedy konsekwentnie będzie istotna kolejność losowania losów,
dlatego prościej z kombinacji
27 sty 13:02
Cavaren: No dobrze. Zatem Ω=9880, mam rację ?
27 sty 14:50
Jerzy:
Tak
27 sty 14:52
Cavaren: I dalej nie wiem jak policzyć to A, można troszkę bardziej szczegółowiej, proszę?
27 sty 14:52
Jerzy:
| | | | | |
2 dobre losy wybierasz na: | spososobów i jeden zły na | |
| | | |
27 sty 14:55
Cavaren: No dobrze. Wiem co skąd się bierze(sukces), tylko mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak obliczyć
te 10/2 ?
27 sty 15:01
27 sty 15:03
Cavaren: Czyli 8!*9*10 / 2!*8!=45 ?
27 sty 15:06
Jerzy:
tak
27 sty 15:07
Cavaren: Czyli prawdopodobieństwo wylosowania 2 losów wygrywających z 40 = 45/9880 racja?
27 sty 15:09
Jerzy:
tak , wynik da sie jeszcze skrócić
27 sty 15:10
Cavaren: 9/1976 ?
27 sty 15:12