układ rownan
Adam: Cześć, proszę o podpowiedz w jaki sposób rozwiązać te zadanie. Wydaje mi się że cramerem, ale
nie mam pojęcia jak to zrobić z takiego dużego układu.
dany jest układ równań:
{x1+3x3+4x4+5x5+7x6 = 16
{x1+3x3+5x4+3x5+3x6 = 13
{x3−x4 = 4
{4x1+x2−2x3+x4+5x5+x6 = 9
{2x1+x2−x3 = 7
{4x1+x2+5x3+x4+x5+x6 = 22
a) Oblicz wyznacznik główny układu
b) rozwiąż powyższy układ równań jeśli Wx1 = −14 Wx2 = −28 Wx3 = −42 Wx4 = 14 Wx5 = −28
Wx6 = 0
27 sty 12:20
Adam: ok, już zrozumiałem.
27 sty 12:58