heelpp
Mija : Przekątna prostopadłościanu ma długość 6√3 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem o mierze 30 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu
,
wiedząc , że jedna z krawędzi jego podstawy ma 8 .
27 sty 12:16
dero2005:
Oznaczenia
a − krawędź podstawy = 8
b − krawędź podstawy
h − wysokość
k − przekątna prostopadłościanu = 6√3
d − przekątna podstawy
α − kąt pomiędzy przekątną prostopadłościany a podstawą = 30o
h = k*sinα =
d = k*cosα =
b = √d2−a2 =
V = a*b*h =
P = 2(a*b+a*h+b*h) =
27 sty 12:29