Proszę o pomoc.
axxa: Wyznacz wzór wielomianu, według którego można wypełniać tablice matematyczne
dla funkcji f(x) = ex
w przedziale [0, 1] z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
27 sty 12:04
PW: Wzór Taylora przybliża wartość funkcji za pomocą wielomianu. Trzeba napisać kilka wyrazów
rozwinięcia f(x) =ex w prawostronnym otoczeniu zera i spróbować oszacować resztę (np. w
postaci Lagrange'a).
27 sty 12:40
axxa:
| | f'(x0) | | f''(x0) | | fn(c) | |
f(x)= f(X0)+ |
| x+ |
| x2+...+ |
| xn |
| | 1! | | 2! | | n! | |
| | e | | e2 | | ec | |
ex=1+ |
| x" |
| x2+...+ |
| xn |
| | 1! | | 2! | | n! | |
| | ec | |
Reszta to ostatni wyraz czyli |
| xn |
| | n! | |
Tak?
27 sty 21:46
axxa: @PW pomożesz jeszcze? Ktokolwiek?
27 sty 22:54