Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
Kamil: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)=x3−y3+3x2−3xy+3x−3y
f'x= 3x2+6x−3y+3
f'y= −3y2−3x−3
warunek konieczny
3x2+6x−3y+3=0
−3y2−3x−3=0
27 sty 12:03
Jack: no... rozwiazywac ukladu nie umiesz?
{x2 + 2x − y + 1 = 0
{−y2 − x − 1 = 0
27 sty 12:10
Kamil: rozwiązywać potrafię bo dużo przykładów sam zrobiłem , ale nieraz nie widzę jednoznacznej
metody która doprowadzi do pożądanego rozwiązania
27 sty 12:18
Jack: dodaj stronami coby bylo latwiej
x2 − y2 + x − y = 0
teraz pogrupuj
(x−y)(x+y)+1(x−y) = 0
(x−y)(x+y + 1) = 0
x = y albo x = −y − 1
podstaw gdziekolwiek i policz ; D
27 sty 12:20
Kamil: już wole z 2 równania x wyciągnąć i podstawić pod 1
27 sty 12:22
Kamil: x= −y2−1
27 sty 12:23
Jack: moze byc...jesli lubisz wielomiany 4 stopnia...i wzory skroconego : D
27 sty 12:43
Kamil: właśnie zauważyłem, że ten mój sposób jest trochę trudniejszy
27 sty 12:45
Kamil: dokonałem analizy tego zadania jeszcze raz i równanie które napisałeś jest nieprawidłowe,
x2+2x−y+1=−x−y2−1
po znaku równości gdy przenosimy liczby zmieniamy ich znak więc
x2+3x+y2−y+2=0
27 sty 22:46
Jack: to dokonaj tej analizy raz jeszcze
27 sty 22:49
Kamil: inaczej nie wychodzi
27 sty 22:51