całka
cal: całka nieoznaczona wymierna
| | x2 | | x2 | |
∫ |
| = ∫ |
| i co teraz ? |
| | x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | |
27 sty 11:28
Jerzy:
rozkład na ułamki proste
27 sty 11:29
cal: | | x+2 | |
∫1− |
| ? w dobra strone to idzie ? |
| | (x+2)(x−1) | |
27 sty 11:32
Jerzy:
wcześniej podziel licznik przez mianownik
27 sty 11:32
Jerzy:
w liczniku: x − 2
27 sty 11:42
27 sty 11:49
Jerzy:
| | A | | B | |
źle ... rozkładaj: |
| + |
| |
| | x+2 | | x−1 | |
27 sty 11:57
cal: | | 4 | | dx | | 1 | | dx | |
x− |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 3 | | x+2 | | 3 | | x−1 | |
27 sty 12:06
cal: zamiast = tam + przed druga
27 sty 12:07
Jerzy:
policz całkę, a dla sprawdzenia pochodną wyniku
27 sty 12:08