Wyznaczyć ekstrema funkcji, odpowiedź to P=(0;-2)
Kamil: f(x,y)=6x2y−4x3−y2−4y−3
27 sty 10:51
Jerzy:
1) policz pochodne cząstkowe
27 sty 10:52
Kamil: akurat mam policzone, tylko mam problem z rozwinięciem warunku koniecznego.
f'x=12xy−12x2
f'y= 6x2−2y−4
12xy−12x2=0
6x2−2y−4=0
27 sty 10:55
Kamil: i teraz trzeba wyznaczyć x lub y , najlepiej z tego 1 ponieważ mamy mnożenie x i y ale pytanie
jak ?
27 sty 10:58
Jerzy:
x(y − x) = 0
3x2 − y − 2 = 0
27 sty 10:58
Kamil: i tak to nic nie daje , bo można tyko z 1 wyciągnąć x lub y , więc jeżeli to co napisałeś z 1
to by wychodziły już 2 punkty P1=(0,0) a z (y−x)=0 wychodzi że y=x
27 sty 11:01
Jack: skad (0,0)?
dla x = 0
y = −2
P(0,−2)
dla x = y
3x2 − x − 2 = 0
delta...
27 sty 11:03
Kamil: racja , ok , dzięki
27 sty 11:06