Ciąg Geometryczny
Wojtek: Potrzebuje pomocy z Ciągiem Geometrycznym mam jedno zadanie ale nie rozumiem skąd tak
przekształcamy układ równań :
a
5−a
3=1680
a
3+a
4=560
a
1*q
4 − a
1*q
2=1680
a
1*q
2 + a
1*q
3=560
−−−−−−−−− Nie wiem na czym plega/motoda tego
przekształcenia
a
1 * q
2 (q−1)=1680
a
1 * q
2 (1+q) =560
−−−−−−−−−−−−−− tutaj też nie wiem o co chodzi
a
1 * q
2 (q−1)(1+q)=1680
Gdyby ktoś mi mógł wyjaśnić gdzie mam braki lub jakim to sposobem zrobić to nadrobię stracony
materiał. Z góry dziękuję
27 sty 10:45
Jerzy:
Braki:
1) prawdopodobnie nie masz pojęcia , co to jest ciąg geometryczny
2) nie potraficz wyłaczyć czynnika przed nawias
3) nie umiesz rozwiazywać układów równań
27 sty 10:49
Wojtek: Umiem rozwiązać każdy inny przykład w tym zadaniu. Umiem wyłączać czynnik przed nawias jednak
nie rozumiem jak to zachodzi w tym przykładzie. Z układami równań nie miałem jakiś dużych
problemów jednak nie wiem jakim sposobem ten jest rozwiązany
27 sty 10:56
Jerzy:
bo to jest przekształcone źle ... ostatni układ równań podziel stronami
27 sty 11:07