Plissss o szybkie zrobienie zadania
Mija : Podstawą graniastosłupa prostego jest romb , którego bok ma długość 4 , a kąt ostry ma miarę 60
stopni . Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kat o mierze 30 stopni
.
Wyznacz długość przekątnych graniastosłupa .
27 sty 09:52
dero2005:
Oznaczenia:
− a = 4
− α = 60
o − kąt ostry podstawy
− β = 30
o − kąt pochylenia krótszej przekątnej do podstawy
− d − dłuższa przekątna podstawy
− f − krótsza przekątna podstawy
s − krótsza przekątna graniastosłupa
k − dłuższa przekątna graniastosłupa
h − wysokość graniastosłupa
| | √3 | |
d = 2a* cosα2 = 2*4* |
| = 4√3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
f = 2a*sinα2 = 2*4* |
| = 4 |
| | 2 | |
s =
√f2+h2 =
k =
√d2+h2 =
27 sty 10:19