Udowodnij:
Franko: Udowodnij:
ctg(α) − tg(α) = 2ctg(2α)
26 sty 23:52
fff: | | cos(2x) | | cos2x−sin2x | |
ctg(2x)= |
| = |
| |
| | sin(2x) | | 2sinxcos | |
Mnożąc obje strony (twojego równania) przez sinxcosx
mamy:
cosx−sinx=cos
2s−sin
2x
cosx−sinx=(cosx−sinx)(cosx+sinx)
zatem...to nie zawsze ejst prawda

tyko gdy sinx+cosx=1 albo cosx−sinx=0
26 sty 23:56
Eta:
| | cosα | | sinα | | cos2α−sin2α | | 2cos(2α) | |
P= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| | sinα | | cosα | | sinα*cosα | | 2sinα*cosα | |
| | 2cos(2α | |
= |
| =2 ctg(2α)= L |
| | sin(2α) | |
27 sty 00:00
Jack: Eta
to chyba L = P

, a nie P = L
27 sty 00:02
Eta:
Pomyliłam oznaczenia stron

L= ....... = P
27 sty 00:02
Eta:
27 sty 00:03
fff: aaa no tak..zapomnailem przemnożyc
27 sty 00:05
Eta:
2 sposób
| | ctg2α−1 | |
ze wzoru : ctg(2α)= |
| |
| | 2ctgα | |
| | ctg2α−1 | | 1 | |
P= 2ctg(2α)= |
| = ctgα− |
| = ctgα−tgα= L |
| | ctgα | | ctgα | |
27 sty 00:10
Franko: Dziękuję bardzo za pomoc
27 sty 00:15
Eta:
@
fff
| | 2cos(2α) | | cos2α−sin2α | | cosα | | sinα | |
P=2ctg(2α)= |
| = |
| = |
| − |
| = |
| | sin(2α) | | sinα*cosα | | sinα | | cosα | |
=ctgα−tgα= L
27 sty 00:20
fff: tak tak..pominąłme cosx*cosx −sinx*sinx...
i wzystko jest git
27 sty 00:21