Algebra liniowa
Adam: Proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak wykonać zadanie tego typu:
Niech V = lin([1,2,3], [2,1,0]) Będzie przestrzenią liniową nad ciałem R. Sprawdzić czy wektory
α1 = [0,3,4] oraz α2=[4,5,6] należą do przestrzeni V.
26 sty 23:40
fff: pytanie czy [0,3,4]∊V
jest równoważne pytaniu:
czy istnieje a,b∊R takie, że a[1,2,3]+b[2,1,0]=[0,3,4]
26 sty 23:49
Adam: ok już rozumiem, niech ktoś tylko potwierdzi czy dobrze:
α1[0,3,4] = β[1,2,3] + δ[2,1,0]
układ:
{β + 2δ = 0
{2β+γ=3
{3β=4
3β=4
β=4/3
α=3−8/3
α=1/3
sprawdzenie: 4/3 + 2/3 = 2 !=0 odp: nie należny do układu.
i drugi analogicznie.
26 sty 23:51
fff: tak..mniej wiecej o to chodzi
26 sty 23:53
Adam: thx
26 sty 23:54