Procenty
Magda: W pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste(pozostałe, to liściaste). W następnym miesiącu
zostanie wyciętych 20% drzew iglastych, ale w wyniku nasadzeń liczba drzew liściastych
wzrośnie o 5%.
a). o ile % liczba drzew iglastych jest obecnie wieksza od liczby drzew liściastych?
Dane
x−drzewa iglaste
y−liściaste
z−wszystkie drzewa
x=0,6z
y=0,4 z
Jak to dalej zapisać?
18 gru 18:12
R.W.16l: Next month:
x−20%x=80%x=0,8*0,6z=0,48z=48%
y+5%y=105%y=1,05*0,4z=0,42=42%
48%−42%=6%
o 6%
zgadza się?
18 gru 18:22
Magda: W odpowiedziach jest, że o 50 % i za Chiny nie mogę do tego dojść.
18 gru 18:26
R.W.16l: aaa, widzę, że w ogóle co ja zrobiłem? olaboga

hmm, to nie wiem
18 gru 18:29
Eta:
Obecnie , czyli ( przed zmianami

60% − 40%= 20%
| 20 | |
| *100% = 12*100%= 50% |
| 40 | |
18 gru 18:57