2
TMS: Zbadaj zbieżność szeregu
∞
n=2
Mógłby ktoś napisać ogólnie co tu trzeba zrobić
26 sty 23:24
TMS: coś ktoś ?
27 sty 00:27
ICSP: | | 1 | |
Kryterium porównawcze w postaci granicznej. Porównaj z ∑ |
| . |
| | n | |
27 sty 00:28
zombi: | | 1 | |
Kryterium porównawcze w postaci granicznej. Porównaj z szeregiem ∑ |
| , który jest rozbieżny |
| | n | |
27 sty 00:29
zombi: Hahahaha nie widziałem ICSP, że odpisałeś
27 sty 00:30
TMS: wyszło że jest rozbieżny dobrze ?
a taki
∞
n=2
też z tej samej metody mogę skorzystać ?
27 sty 00:57
zombi: Przecież przepisałeś to samo.
27 sty 01:01
TMS: Przepraszam już ciężko myśleć
to porównanie może być ilorazowe ?
27 sty 01:04
zombi: Kryt. porównawcze w postaci granicznej to inaczej kryt. ilorazowe.
27 sty 01:06
TMS: g wyszło mi 2
27 sty 01:07
TMS: gdy g>0 i bn jest rozbieżny to an też jest rozbieżny ?
27 sty 01:09
zombi: Tak. Jeśli ten z którym porównywałeś i wiedziałeś, że jest rozbieżny, to również twój szereg
musi być rozbieżny.
Intuicja przed wszystkim. Twój szereg ma w licznik dominujący czynnik n
3, dominujący bo rośnie
szybciej niż reszta z licznika.
| | n3 | | 1 | |
W mianowniku twoim dominującym czynnikiem jest n4. Natomiast ich iloraz |
| = |
| , |
| | n4 | | n | |
| | 1 | |
więc można wnioskować, że szereg zachowuje się jak |
| , z dokładnością do stałej. To |
| | n | |
właśnie nam mówi kryt. porównawcze w postaci granicznej.
27 sty 01:19
TMS: | | 1 | |
a przykład ciągu zbieżnego to np |
| ? |
| | n2 | |
27 sty 01:20
27 sty 01:25