całka nieoznaczona
witam: czy da się obliczyć:
∫ x
x2 ln(x+1)dx
26 sty 22:58
Benny: Co tam jest w wykładniku? Zapisz ułamek za pomocą U, a nie u.
26 sty 23:00
52: zapewne się da

przez części bym próbował
26 sty 23:00
witam: ∫ x1/2x
26 sty 23:29
26 sty 23:30
fff: x
x=e
lnxx=e
x*lnx
zatem
| | 1 | |
(xx)'=(ex*lnx)'=(x*lnx)'*ex*lnx=(lnx+x* |
| )*xx=xx(1+lnx) |
| | x | |
zacznij od takiej obserwacji...
26 sty 23:52
Kanciaż : Spróbuj metodą podstawiania, np. t=x1/2x
26 sty 23:56
witam: fff właśnie to samo zrobiłem sam na kartce tylko tam będzie do potęgi 1/2x i się troszkę
zmieni, ale później wszystko się komplikuje robiąc metodą przez części
27 sty 00:16
fff: tam nie jest czasem ln(x)+1
27 sty 00:17
27 sty 00:30
fff: no to jest podwójnie prosto...
bo po pierwsze rejst ln(x) +1 a to już dobrze..
po rugie..mozesz policzyć pochodne tych funkcji..i która da ci tą podcałkową...
27 sty 02:09