przybliżona wartość liczby z trzema zmiennymi
flavio: Szukałem na forum ale ciężko o zadania tego typu:
Oblicz przybliżoną wartość liczby:
x=1 x
o=1,03 Δx=0,03
y=8 y
o=7,97 Δy=−0,03
z=16 z
o=16,02 Δz=0,02
| | X | | X'YZ−X(YZ)' | | YZ | | 1 | |
fx=( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | YZ | | (YZ)2 | | (YZ)2 | | 128 | |
| | X | | X'YZ−X(YZ)' | | −XZ | | −1 | |
fy=( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | YZ | | (YZ)2 | | (YZ)2 | | 1024 | |
| | X | | X'YZ−X(YZ)' | | −XY | | 1 | |
fz=( |
| )'= |
| = |
| = |
| |
| | YZ | | (YZ)2 | | (YZ)2 | | 2048 | |
| | 1 | | 7 | |
F≈ |
| + |
| =0,1252734... |
| | 8 | | 25600 | |
natomiast na kalkulatorze 0,1366766...
pomożecie w poprawnym obliczeniu głównie pochodnych?
2) ln(1+
3√0,97−
√1,04)
26 sty 22:52
PW: Nie chce mi się sprawdzać, ale to pewnie normalna różnica wynikająca z niedokładności metody.
26 sty 23:27
flavio: względny błąd pomiaru ponad 2 więc za duża ta niedokładność, obliczenia raczej są dobrze.
Chodzi mi głównie o zamienienie pochodnej, bo pierwszy raz widzę 3 zmienne+pochodne ilorazu i
iloczynu.
27 sty 00:26