granica funkcji :)
Juliette : | | √2x2+5−√2x2−5x | |
lim x−−>do nieskończoności |
| |
| | x2 | |
26 sty 22:35
Janek191:
| | a2 − b2 | |
a − b = |
| − dla licznika |
| | a + b | |
26 sty 22:36
Jack: usun niewymiernosc
26 sty 22:37
52: @Jack co to znaczy ''usun niewymiernosc'' ?
26 sty 22:38
Eta:
Poczekaj..........zaraz się pojawi gotowe rozwiązanie
26 sty 22:39
Jack: a no widzisz...jak widze pierwiastek... licznik czy mianownik, to usuwam niewymiernosc ; D
26 sty 22:39
Jack: ... = 0
26 sty 22:41
52: @
Jack
26 sty 22:41
Eta:
26 sty 22:42
Jack: moje usuwanie niewymiernosci to jest to samo co napisal
Janek 22;36
tylko ja to nazywam inaczej ...ale robie to samo
26 sty 22:42
52: Ogólnie nic nie mam do tego co jak robisz, ale nie wprowadzajmy mylnych pojęć, bo to później
człowieka gubi
26 sty 22:44
Jack: hmm...to jak to inaczej chcesz nazwac
26 sty 22:45
52: mnożenie przez sprzężenie ?
26 sty 22:47
Jack: to chyba na studiach takie okreslenie...
jedynie gdzie to slyszalem to jak sie uczylem zespolonych ; d
26 sty 22:50
52: też
26 sty 22:52
Jack: to co Ty chcesz od liceliasty... xD
26 sty 22:52
26 sty 22:53
52: to po co sie uczysz takich rzeczy

?
Maturki na 100% pykasz ?
26 sty 22:54
Jack: to jest kolejny przyklad czy obliczone?
bo jesli tak to troszke zle...
pod pierwszym nawiasem jest 5 a pod drugim 5x ; D
a w mianowniku x2
26 sty 22:56
Jack: jakos wiesz, analiza 1 i cos tam wiecej to latwiejsze rzeczy od tych bajerow co sa w
liceum...jak juz wiele razy mowilem...co to za problem obliczyc ekstremum funkcji wielu
zmiennych ? − zaden
ale zadanie z planimetrii to juz namiesza w glowie ; d
26 sty 22:57
26 sty 23:00
Janek191:
@ Jukiette:
Skąd się wzięło 10 x ?
Już wiem. Było źle przepisane.
26 sty 23:00
Jack: niestety, signum nie znam
wiem co to secans i cosecans albo sinus hiperboliczny...podłoge i sufit tez czaje, ale signum
to jakos niezbyt
26 sty 23:00
Jack: kurcze, przepraszam, to brzmi jak bym sie "popisywal" albo cos...
forum jest do zadan a nie do gadania, wiec jak ktos chce pogadac, to zapraszam na gg
26 sty 23:02
52: znak liczby... ja nie wiem co to jest secans i cosecans aż zgoogluje
26 sty 23:02
52: aaa to to

i spoko na forum można też pogadać, przejrzyj archiwum to zobaczysz ile rozmów jest
26 sty 23:03
Jack: @52...
to czy mi sie wydaje czy te pierwsze zadanie jest banalne? xd
26 sty 23:03
52: z pierwszej listy to chyba wszystkie to banały
oprócz tych po "rombach"
26 sty 23:04
Jack: rombach? : D
26 sty 23:12
52: bo po tych kopniętych kwadracikach ...
26 sty 23:16
Jack: a , oto chodzi
wykaz ze log
10 2 jest liczba niewymierna...
kurcze akurat indukcji to tak za bardzo nie umiem...
10
pq = 2
nie dobra, nie ma co, musialbym poczytac ; D
26 sty 23:18
52: no coś z tym

...chyba
26 sty 23:19
Jack: ale podpunkt b) z logarytmem to latwo...
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log(1 + |
| ) + log(1+ |
| ) + ... + log(1+ |
| ) = |
| | 1 | | 2 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= log[ (1+ |
| ) * (1+ |
| ) * ... * (1+ |
| )] = |
| | 1 | | 2 | | 9 | |
| | 3 | | 4 | | 5 | | 10 | |
= log (2 * |
| * |
| * |
| * ... * |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 9 | |
jak widac sie wszystko zacznie skracac... czyli :
= log (10) = 1
c.n.w.
26 sty 23:26