przedzialy wypuklosci, punkty przegiecia
Maciek: Czesc, moglby ktos wyznaczyc przedzialy wypuklosci, wkleslosci i punkty przegiecia?
f(x)=x2*e−x
tam jest e do potegi −x
26 sty 22:10
Janek191:

f(x) = x
2*e
−x
więc
f '(x) = 2x*e
−x + x
2* ( − e
−x) = (2 x − x
2)*e
−x
oraz
f ''(x) = ( 2 − 2 x)*e
−x + (2 x − x
2)*e
−x*(−1)= ( 2 − 2 x − 2x + x
2)*e
−x =
= (x
2 − 4 x + 2)*e
−x = 0 ⇔ x
2 − 4 x + 2 = 0 bo e
−x > 0
Δ = 16 − 4*1*2 = 8
√Δ = 2
√2
| | 4 − 2√2 | |
x = |
| = 2 − √2 lub x = 2 + √2 |
| | 2 | |
26 sty 22:25
Eta:
26 sty 22:27
Janek191:
Wyżej policzyłem punkty przegięcia.
Jeżeli f ''(x) > 0 to f. jest wypukła
Jeżeli f ''(x) < 0 to f wklęsła
26 sty 22:27
27 sty 00:10