Granica Ciągów
pionas0407: http://ifotos.pl/zobacz/125966869_snqwhex.jpg
Prosiłbym z wytłumaczeniem i to takim dokladnym, chce się nauczyć tego typu zadań a tego wgl
nie ogarniam

!
Książka z 2klasy liceum− rozszerzenie− zad43/175 −nowa era
26 sty 21:36
Metis: Rozważanie sprowadza się do rozwiązania nierówności:
26 sty 21:46
Janek191:
| | ( k2 − 4 k)*n + 4,(9) | | | |
an = |
| = |
| |
| | 1 − 2 n | | | |
więc
| | k2 − 4 k | |
lim an = |
| = − 0,5 k2 +2 k |
| | − 2 | |
n→
∞
f(k) = −0, 5 k
2 + 2 k
−0,5 < 0
q = f( 2) = − 0, 5*2
2 + 2*2 = −2 + 4 = 2 − maksimum funkcji f
zatem
− 0,5 k
2 + 2 k ≤ 2
=================
26 sty 21:46
Metis: Cześć
Janek 
A nie można od razu dojść do wniosku taki jaki podałem, a rozwiązując podaną nierówność
dowiedziemy, że k∊R ?
26 sty 21:48
Janek191:
Jeżeli lim n a
n = 2 , to − 0,5 k
2 +2 k = 2
n→
∞
−0,5 k
2 +2 k − 2 = 0 / *(−2)
k
2 − 4 k + 4 = 0
( k − 2)
2 = 0
k = 2
===
zatem
| | − 8 n + 5 | | − 8 n +5 | | 8 n − 5 | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 2n | | − 2n + 1 | | 2 n − 1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu ( a
n) .
26 sty 21:52
Janek191:
W I wierszu powinno być:
Jeżeli lim an = 2 , to .....
n →∞
26 sty 21:54
Janek191:
Granica g = − 0, 5 k2 + 2k , więc k ∊ ℛ
I teraz należy pokazać, że g ≤ 2. ( niezależnie od k )
26 sty 21:57
Metis:
26 sty 21:58
pionas0407: okey dzięki wielkie
26 sty 22:08