Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q=-u{1}{2
oolaaaja: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q=−12 i pierwszym
wyrazie różnym od zera jest dwukrotnie mniejsza od sumy kwadratów jego wyrazów. Oblicz
pierwszy wyraz tego ciągu.
Pomoże ktoś?
26 sty 21:33
Janek191:
a
1 = a ≠ 0
I q I = 0,5 < 1
więc
| | a | | a2 | |
2* |
| = |
| |
| | 1 − (−0,5) | | 1 − 14 | |
26 sty 21:37
oolaaaja: ano tak! cały czas źle mi wychodziło i teraz widzę swój błąd. dziękuję bardzo
26 sty 21:45