Funkcja Kwadratowa rozsz.
satuara: Dla jakich wartości parametru m równanie:
(2−m)x
2+(3−m)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
założenia
Delta > o
a >0
x1 * x2 > 0
mam problem bo deltam wychodzi mi 0
26 sty 21:15
Jerzy:
na razie, to kiepskie założenia
26 sty 21:18
Janek191:
Δ = 9 − 6 m + m2 − 4*( 2 − m)*1 = 9 − 6 m + m2 − 8 + 4m = m2 − 2m + 1 = ( m − 1)2
26 sty 21:19
satuara: x1=/=x2 jeszcze takie może być tylko cały czas myślę bo delta z m wychodzi równa 0
26 sty 21:19
satuara: no właśnie janek i jak obliczymy m 2 −2m +1 to delta = 0
26 sty 21:21
Janek191:
2 − m ≠ 0
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0
26 sty 21:21
Jerzy:
Ty nie bardzo rozumiesz co robisz
26 sty 21:22
Janek191:
Δ ≠ 0 ⇔ m ≠ 1
26 sty 21:22
satuara: dzięki Janek

o to mi chodziło teraz wynik wyszedł dobry ^^
26 sty 21:24