uklad oznaczony z parametrem i funckja wymierna
desperatka: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) układ rownań liniowych {mx+2y=1 z niewiadomymi x i y jest
oznaczony?
{2x+my=2
naszicuj wykres funckji f(m)=|x/y| gdzie para 9x,y) jest rozwiązaniem oznaczonego układu równan
z podpuntu wyżej
26 sty 21:12
Mila:
wyznaczniki znasz?
26 sty 21:22
desperatka: znam i ich uzylam w pierwszym punkcie wiem ze m∊R\{−2,2}, nie umiem potem sobie poradzić z tym
wykresem i rozpisaniem tego
26 sty 21:32
Mila:
Dobra, piszę.
26 sty 21:48
desperatka: czekam
26 sty 22:01
Mila:

mx+2y=1
2x+my=2
W=m
2−4
Układ oznaczony dla m
2−4≠0⇔
m≠2 i m ≠−2
W
x=m−4
W
y=2m−2=2*(m−1)
| | m−4 | | m2−4 | |
f(m)=| |
| * |
| |⇔ |
| | m2−4 | | 2*(m−1) | |
| | m−4 | | m−1−3 | |
f(m)=| |
| |⇔f(m)=| |
| | |
| | 2*(m−1) | | 2*(m−1) | |
| | −1.5 | |
1) rysujesz wykres g(m)= |
| |
| | m | |
| | 1 | | 1 | | −1.5 | |
2) przesuwasz o wektor [1, |
| ]⇒h(m)= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | m−1 | |
3) Symetria względem OX tej części wykresu, która leży pod osią OX,
⇒f(m)=|(−1.5/(m−1))+(1/2)|
Narysuję w następnym wpisie
26 sty 22:06
Mila:

f(m)=|(−1.5/(m−1))+(1/2)|
26 sty 22:09
Eta:
26 sty 22:19
5-latek: Desperatka się doczekala ale
Mila podziekowan za prace się nie doczekala

Dzien dobry
Eta
27 sty 07:51
utem:
Witaj Krzysiu. Tak to bywa," obyś cudze dzieci uczył"− dawniej życzono wrogowi.
27 sty 16:40