Zadania optymalizacyjne. Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Paulina: Wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych trójkątnych, w których suma wszystkich krawędzi
jest równa 12, jest taki, który ma największą objętość. Oblicz długości krawędzi tego
graniastosłupa.
26 sty 20:58
Bogdan:
Suma czego? Co to znaczy "suma wszystkich krawędzi"? to brzmi jak np. suma wszystkich
jabłek − niejasne
26 sty 21:32
Jack: 6a + 3h = 12
2a + h = 4
nic wiecej chyba z tego nie zrobie
26 sty 21:35
Mila:

6a+3h=12
3h=12−6a /:3
h=4−2a
4−2a>0⇔a∊(0,2)
| | a2√3 | | a2√3 | |
V(a)= |
| *(4−2a)= |
| *2*(2−a) |
| | 4 | | 4 | |
V'(a)=0⇔4a−3a
2==0
a*(4−3a)=0
a=0∉D lub 3a=4
===========
26 sty 21:37
Bogdan:
Co Milu zrozumialaś w zapisie "suma wszystkich krawędzi"?, czy chodzi o sumę długości
wszystkich krawędzi? ale o długościach nie ma slowa w poleceniu.
26 sty 21:44
Eta:
26 sty 22:08