matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciagu
Maciek:
Czesc moze ktos obliczyc granice ciagu?
2n−1
lim n→
∞
(
)
3
n
2n+5
to 3n to do potegi 3n
26 sty 20:25
Eta:
1
q=e
−9
=
e
9
26 sty 20:34
Eta:
2n+5−6
−6
a
n
=
= 1+
2n+5
2n+5
−6
n→
∞
lim [(1+
)
2n+5
]
3n/2n+5
= (e
−6
)
3/2
= e
−9
2n+5
26 sty 20:37